Bed & Breakfast - Hoeve Cornelia

Gelegen in het natuurgebied de Groenzoom, op korte afstand van Rotterdam, Delft en Den Haag vind u Bed & Breakfast De Hoeve Cornelia.

Geschiedenis

Hoeve Cornelia werd in 1872 bebouwd door Cornelis van der Burg.

Dhr. Jacob van Meenen, was tot 1921 eigenaar van de oude Corneliahoeve. In 1921 stierf hij en is de hoeve, met 26 ha land verkocht (voor 100.000 gulden). Hij heeft er nooit gewoond, had meer onroerend goed, maar de Corneliahoeve had kennelijk zijn bijzondere voorkeur. Er is in ieder geval nog steeds een groot olieverfschilderij, dat hij in 1905 van de hoeve heeft laten maken door de schilder Snijders.

In 1942 werd de boerderij gekocht door Toon van WInden. Hij ging er wonen met zijn vrouw en de jongste kinderen. De oudste bleven wonen in het Hoge huis aan de Noordeindseweg, dit had Toon al vanaf 1926 gehuurd, Op 11 april 1945 trouwde zijn zoon Eef met Nel van der Burg. Die zijn toen op de boerderij komen wonen. 

In 1957 woonden Piet van der Bulk en Annie van der Stam er ook, het huis werd in tweeën gedeeld. Piet hielp op de boerderij en Annie in het huis.

In 1969 verhuisden het echtpaar naar de Van der Voort straat in het dorp. 

In 1967 overleed Eef van Winden, zijn vrouw bleef op de boerderij wonen samen met de kinderen. Haar zoons deden de boerderij, eerst de oudste zoon en daarna nam Peet de boerderij over. Op 12 november 1990 overleed mevr. Nel van Winden op de boerderij, waar ze nog steeds woonde bij haar zoon Peet en diens vrouw Nel. In  augustus 2002 zijn die vertrokken, samen met hun twee kinderen naar Kapel Avezaath. De boerderij werd verkocht om plaats te maken voor het natuurgebied "de Groenzoom"

Eind 2011 is er begonnen met de afbraak van de oude boerderij, uit diverse onderzoeken bleek dat hij niet te behouden was.

In juni 2012 is er begonnen met de bouw van de nieuwe hoeve. Deze kreeg uiteraard ook weer de naam Hoeve Cornelia.

De eerste steen werd gelegd door Peet van Winden, laatste boer op de hoeve.

Nu is het een B&B en achter is een atelier gebouwd , waar cursusen en workshops worden gehouden. Ook kan men er in de zomermaanden een kopje koffie/thee komen drinken in de tuin.

De eigenaren zijn nu Gert en Jellie van Vliet-Piersma, die woonden al 25 jaar tegenover de oude boerdrij op Kleihoogt 2. Ook dit boerderijtje  moest plaats maken voor de aanleg van het recreatie gebied " De Groenzoom" .

Ze hebben zoveel mogelijk de sfeer van de oude hoeve terugebracht in een nieuw jasjes.

Zo liggen de oude voerbakken tegen de schuur aan en zijn de oude stalramen als windscherm in de theetuin geplaatst. 

 

 

 

 b